Monikemikaaliyliherkkyys eli MCS

Monikemikaaliyliherkkyys, MCS

Monikemikaaliyliherkkyys on krooninen, joskus etenevä ja invalidisoiva sairaus. Sitä kutsutaan myös hajusteyliherkkyydeksi, kemikaali-intoleranssiksi ja tuoksuyliherkkyydeksi.
MCS (multiple chemical (hyper)sensitivity) ilmenee voimakkaina oireina elimistön monissa eri järjestelmissä, esim. pesuaineiden hajusteiden, siivousaineiden ja hajuvesien laukaisemana voimakkaana päänsärkynä, pahoinvointina, hengenahdistuksena ja joskus iho-oireina.
MCS aiheuttaa sairastuneelle merkittäviä ongelmia selviytyä arkisista askareista. Tyypillisimpiä ovat hankalat neurologiset oireet, kuten esim. voimakas päänsärky, muutokset tuntoaistissa, lihasheikkous ja kognitiivisten toimintojen lasku. MCS ilmenee myös kroonisena bronkiittina eli keuhkoputkentulehduksena ja astman kaltaisina oireina tai limakalvo-oireina. Limakalvo-oireet voivat esiintyä esim. silmissä tai ärsytysoireina mm. korvissa, nenässä ja kurkussa. Voi myös esiintyä suoliston ja sukupuolielinten häiriöitä, liikkuvia nivelkipuja ja voimakasta väsymystä. Autonomisen hermoston dysregulaatio voi liittyä sairauteen, joka voi ilmetä ohimenevänä sydämen rytmihäiriönä, joskus virtsankarkailuna.
MCS-taudin kriteerit
 1. Sairaus on krooninen. 
2. Oireet ilmenevät toistuvasti kemikaalialtistuksessa. 
3. Hyvin pienet pitoisuudet kemikaalia (matalammat kuin keskimäärin siedetään tai mitkä potilas on aiemmin sietänyt) aiheuttavat oireiden pahenemisen. 
4. Vaste kehittyy monille kemiallisesti erilaisille aineille. 
5. Oireet helpottuvat, jos altistus loppuu. 
6. Oireita on useissa elimissä.

Vierasainemetabolia tarkoittaa sitä, että ihmisen elimistö pyrkii eroon sille haitallisista kemikaaleista, kuten esim. hengityksen mukana elimistöön joutuneista hajusteista. MCS-potilaiden verikokeista on todettu, että heidän vierasainemetaboliansa ei toimi normaalisti. Haitalliset kemikaalit eivät siis poistu tehokkaasti MCS-potilaiden kehosta, mikä tarkoittaa, että MCS-taudissa kyse on elimistön myrkytystilasta. Japanissa tälle sairaudelle on käytössä diagnoosinumero: "T65.9 Määrittämättömän aineen myrkkyvaikutukset".
Kemikaalien tai hometoksiinien aiheuttamaa elimistön myrkytystilaa ei voida parantaa siedättämällä näille myrkyille. Siedätys toimii vain hyvin tunnettujen ja pieninä annoksina valvotusti annettujen allergeenien kohdalla.

Miten potilaita voi auttaa?

Altistuksen nopea lopettaminen ja oireita aiheuttamattomien asumis- ja työskentelytilojen tarjoaminen on hoidon kulmakivi. Oireita aiheuttavien kemikaalien välttämisellä ja kehoon kertyneitä haitallisia kemikaaleja poistavilla hoidoilla on palautettu potilaiden työkyky. 

Taudin ennuste

Potilaan sairaus lievittyy huomattavasti ja osa potilaista paranee jopa täysin, jos altistus lopetetaan nopeasti ja potilaalle luodaan olosuhteet asua ja työskennellä altistamattomissa tiloissa. Pitkäaikaisessa altistuksessa sairaus muuttuu usein krooniseksi ja invalidisoivaksi. Yhteiskunnan pitää taata potilaille kaikki nykylääketieteen mahdolliset tukihoidot ja kuntoutus hajusteettomissa, hyvän sisäilman omaavissa tiloissa, jotta laki potilaan asemasta toteutuisi tasa-arvoisesti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sadonkorjuusukkien ilmainen ohje

Mustavalkoiset Unikkosukat

Varpu-sukat eri väriyhdistelmillä