Kokkolan Venetsialaiset ja sukkia syksyn sävyissä
Viime viikonloppuna vietettiin täällä Venetsialaisia, Kokkolan elokuun viimeisen viikonlopun omaa perinnejuhlaa. Näin kerrotaan Kokkolan kaupungin sivuilla Venetsialaisista:


Veden, tulen ja valon juhla

Vuosisataisen perinteen mukaisesti päättelevät Kokkolan alueen huvilayhteisöt ja rannikon asukkaat kesäkauttaan Venetsialaisjuhlallisuuksin. Pohjanlahden rannikon 1800-luvun loppupuolen vauraissa huvilayhdyskunnissa, lähinnä Kokkolan alueella, syntyi ‘venetsialaisen illan’  juhlaperinne.Aluksi juhlan viettoon kelpasi mikä tahansa elokuinen päivä. Tärkeintä oli, että juhla ajoitettiin pimeneviin kesäiltoihin. Näin juhlien erikoisluonne, valon ja tulen leikki veden pinnalla, saatiin parhaiten esille.

Venetsialaiseen iltaan kuului huviloiden monipuolinen juhlavalaistus. Kokkojen, lyhtyjen ja tervapatojen polttaminen ja jopa ilotulitukset juhlistivat loppukesän pimenevää iltaa. Juhlien nimen voidaankin nähdä viittaavan juuri ilotulitukseen. Ilotulitustaito tuotiin Eurooppaan Italian kautta 1500- ja 1600-luvuilla, ja uusi taito nimettiin Italian silloisen kauppakeskuksen Venetsian mukaan venetsialaisiksi tuliksi.

Venetsialaisten juhlinnan muodot vakiintuivat vähitellen ja juhlaa alettiin viettää kiinteästi elokuun viimeisenä lauantaina. Koska huvila-asukkaat muuttivat elo-syyskuun vaihteessa kaupunkiasuntoihinsa, vakiintui venetsialaisten vietto ja nimityskin huvilakauden päättäjäisiksi.


Ei varmaan löydy kokkolalaista, joka ei tietäisi mitä on venetsialaiset, vaikkakin nyt koronan takia kaupungin ilotukset ja juhlat on peruttu. Mutta sehän ei estä ihmisiä viettämästä ja juhlistamasta Venetsialaisia.

Itse asiassa, kun olin pieni, ei mitään kaupungin venetsialaisia ollutkaan, ne ovat tulleet kuvioihin vasta myöhemmin. Venetsialaisena ostettiin pommit ja raketit ja väsättiin omat venetsialaiskokot yhdessä naapureiden kanssa ja niitä tulikin katsomaan sitten ihmisiä vähän kauempaakin. Lapset saivat pommitella pikkupommeja klo: 18 alkaen ja kun ilta alkoi pimenemään, aikuiset ampuivat raketit. Ja kokon ympärillä juostiin ja kiljuttiin, lähinnä lapset, ja mahtava oli savunhaju vaatteissa, kun myöhemmin palattiin sisälle😅😅


                                                Nyt aikuisena kuvioihin on tullut myös ajelu rantatietä pitkin. Merenrannalla olevat huvilat sytyttävät satoja kynttilöitä pihoillensa ja niitä saapuu ihastelemaan kaupungin ihmiset autoillaan. Eli letka on pitkä ja ajelua ei voikaan tehdä nopeasti; kuuluu ajaa hitaasti toisen perässä ja ihastella kynttilöitä. Minä kuvasin videon, kun ajoimme letkassa, mutta koska en onnistu liittämään sitä tähän, joudutte tyytymään upeisiin ottamiini kuviin;)

Näin monikemikaaliyliherkkyyttä sairastavana savun ja pommien haju on oksettava ja yskittävä, mutta auton ilmastointi kiinni ja ikkunat visusti kiinni, niin vielä pystyy autoajelun tehdä.  Ja tietysti oma talokin pitää koristella; kaikki lyhdyt esille ja terasseille loistamaan. Mitä enempi sen parempi👍 Tämän minäkin kestän ja oli kuntoa tai ei, lyhdyt on väsättävä pihamaalle, jotta saa illan nauttia.Tietysti tässä on pitänyt myös parit syksyiset sukat tehdä. Helpot perussukat pienellä twistillä. Lankana molemmissa on Gjestalin Maija-lanka…sitä kun minulla tuppaa olemaan vielä aika paljon😁


       Kuukin loisti venetsialaisena todella upeasti. Puhelimen kameralla otettuna kuva on, mitä se on, mutta kuuksi sitä voisi silti varmaan epäillä...


                            

Kommentit

 1. Olipa kiva lukea venetsialaisista 🤍 Tuon ollut itselle täysin tuntematon juhla. Muutama vuosi sitten yksi työkaveri puhui, että haluaa lomaa venetsialaisten aikaan ja silloin asiaan tutustuin. Mukava ja ennen kaikkea kaunis perinne. Tosin ilotulituksista en tykkää, sillä meillä koirat saavat helpulin paukkeesta ja uudenvuoden aika on yhtä tuskaa siinä suhteessa.
  Ja todella kauniita väriyhdistelmiä olet sukkiin loihtinut 🤍 Mukavaa alkanutta syyskuuta!

  VastaaPoista
 2. Kiva, kun kerroit venetsialaisista, kiitos! Olen ihmetellyt mistä niissä on kyse, mutta en ole vaivautunut selvittämään. Nyt tiedän.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Meippäpäin ei venetsialaisia ole vietetty ainakaan tuossa määrin. Varmaan kaunista katseltavaa pimeydessä.
  On sinulla ollut melkoista kiirettä 😊

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mustavalkoiset Unikkosukat

Marimekon Unikkosukat

Eläinkuvioiset villasukat