Sukankudonnassa opittuja pieniä niksejä




Sukankudonta on ihan oma maailmansa. 

Verrattuna isompien neuletöiden kutomiseen.

 Ennen sairastumistani kudoin puseroita, villatakkeja, jopa neulemekkoja, joten tutumpaa minulle on kainalo-, olkapää- ja pääaukon kavennukset ja päättelyt. Näissä suuremmissa töissä oli paljon helpompaa esimerkiksi jatkaa lankaa ihan vain solmimalla lanka ja tuntui, että jokin virhe palmikonkierrossa uppoutui monien palmikoiden joukkoon. Myös itse työn valmistumiseen meni kauan, viikkoja. 

Nyt sukankudonnassa olen joutunut opettelemaan kaikenlaisia pikkuniksejä ja tekniikoita, koska kuten sanoin, sukankudonta on ihan oma maailmansa. Nyt viimeistään on pitänyt opetella langan jatkaminen jollakin muulla konstilla kuin solmimalla, koska solmu jalkapohjassa ei tunnu kauhean kivalta.

Seuraavaksi taasen pikkuesittely oppimistani asioista...


Kierroksen yhdistäminen silmukoita luodessa:

Luodaan ihan normaalisti tarvittava silmukkamäärä ja jaetaan silmukat neljälle puikolle. Kierros suljetaan nostamalla ensimmäisen puikon silmukka viimeiselle puikolle ja vastaavasti viimeisen puikon viimeinen silmukka nostetaan ristiin yli ensimmäiselle puikolle. Silmukoiden määrä ei siis muutu, vaihtavat vain paikkaa ja samalla kierros menee niin kuin kiinni. 
Tällä estetään reiän muodostumista 1. ja 4. puikon väliin. Ja kyllähän se onnistuukin, kun vain kiristää kunnolla langoista.










Sitten vain jatketaan normaalisti kutomista...


Langan päättäminen neuloessa:

Tämä tulee eteen lähinnä värin vaihtuessa.  Ensiksi kiepautan uuden värisen langan edellisen langan kanssa pari kertaa ympäri ja sitten lähden kutomaan uudella värillä. Joka silmukan jälkeen kiepautan vanhan langan kerran uuden langan ympäri ja taasen kudon yhden silmukan. Tätä teen yhden puikon verran. Tämän jälkeen vanhan langan voikin katkaista ja yleensä katkaisen sen niin, että noin pari senttiä jää vielä varaa. Näitä voi sitten päättelyvaiheessa kiristää ja siistiä sopivan mittaisiksi.






Tältä näyttää nurjalta puolelta; ihan niin kuin olisin pujottanut langan päätellessä. Ainut, mihin on hyvä kiinnittää huomiota, on että ei kudo liian löysää kiepautusvaiheessa. Se näkyy sitten inhottavasti löysinä silmukoina seuraavalla kierroksella.





Langan jatkaminen:


Tähän on olemassa varmaan hienompiakin konsteja, mutta minä jatkan lankaa ihan näin simppelisti. 

Vähän matkaa kudon kaksinkertaisella langalla ja sitten jätän toisen langan pois ja jatkan uuden kerän langalla.


       

       


Seuraavalla kierroksella kudon ihan normaalisti ja yllättävää kyllä, tätä paksumpaa kohtaa ei kyllä erota valmiista neuloksesta, vaikka niin luulisi. Nurjalle jää kaksi langanpäätä, jotka sitten päättelyvaiheessa pujottelen nurjan puolen silmukoihin. 

Tämmöisiä pikku niksejä, mitä minä olen oppinut...Ja muita kivoja niksejä saa kertoa, jos olette oppineet tässä sukankudonnan parissa:)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sadonkorjuusukkien ilmainen ohje

Mustavalkoiset Unikkosukat

Varpu-sukat eri väriyhdistelmillä