Hylkyä hylyn perään
Minä aloitin 17-vuotiaana työelämän opiskelujen ohessa. Työ oli jäätelökioskilla iltaisin ja viikonloppuisin toukokuusta kesän loppuun ja samalla tietysti kävin lukiota. Minulla oli onni päästä lähikauppaankin kassalle viimeisenä lukiovuotena aina lomilla ja tietysti lukulomakin meni työskennellessä😅 Siitä lähtien olen ollut työelämässä; kauppojen kassoilla, lihatiskillä, bingoemäntänä, rakennussiivoojana, neuvonta-kassana 5 vuotta, kunnes sitten opiskelin kätilöksi ja lopulta oppisopimuksella farmanomiksi ja työurani tein sairaala-apteekissa 16 vuotta.

Silti nyt, kun olen kroonisesti sairastunut työpaikan sisäilmasta, en ole oikeutettu sosiaaliturvaan, siis siihen oikeaan sairaseläkkeeseen, mikä minulle vaikeasti sairaana kuuluisi. Minua sanotaan työttömäksi työnhakijaksi, minkä koen loukkaavana, koska edelleenkään en ole päivääkään ollut työttömänä tuon 17-vuotiaan tyttösen työelämän aloittamisen jälkeen, minullahan on tänä päivänäkin vielä työpaikka tallella. Minua ei siis häiritsisi työttömäksi tituleeraaminen, jos olisin sitä, mutta koska olen kroonisesti sairas ilman oikeutta eläkkeeseen, koen, että tässä on syvä ristiriita ja siksi lähdin mukaan kansalaisaloitteeseen, jonka sisältö on seuraavanlainen:

"Aloitteen sisältö

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä työeläkelain, kansaneläkelain ja sairausvakuutuslain muuttamiseksi siten, että Kansaneläkelaitoksen ja työeläkevakuutusyhtiöiden tulkinnanvara eri sairauksien kohdalla lain noudattamisesta poistetaan ja potilaan jäljellä oleva toimintakyky palautetaan arvioinnin keskiöön diagnoosin sijaan. Sairauden luokitteleminen oireyhtymäksi, sen tunnettuus, vakiintumattomuus tai määrittely toiminnalliseksi ei saa vaikuttaa sen aiheuttaman toimintakyvyn aleneman arvioinnissa. 

Tällä hetkellä Kelalla ja työeläkevakuutusyhtiöillä on käytäntö, että tietyillä diagnooseilla ei tukia myönnetä, koska niitä ei pidetä “oikeina” sairauksina. 

Me allekirjoittaneet vaadimme, että lain tulkinnanvara poistetaan ja sairausperusteisia etuuksia myönnettäessä potilaat asetetaan samalle viivalle sairauden nimestä riippumatta. 
Jos jokin sairaus on aiheuttanut potilaalle pitkäaikaisen toimintakyvyn aleneman, mutta sairauden syy ei ole vielä selvinnyt, ei se saa olla peruste hylätä hänelle lain mukaan kuuluvia etuuksia."Parin viikon sisällä olen saanut jälleen pari hylkyä oikein postitse kotiin kannettuna; Kevalta kuntoutustuen hylky ja Kelalta kansaneläkkeen hylky. Kyllä, Kela itse ilmoitti, että tulevan eläkkeeni pienuuden takia minulla olisi oikeus kansaneläkkeeseen, mutta hylkäsi sitten hakemukseni mielenkiintoisin perustein.

Kevan perustelut: 
"Terveydentilastasi saatujen selvitysten mukaan sinulla on todettu pitkäaikainen väsymys ja herkkyys rasituksen aiheuttamalle uupumukselle sekä seisomisen aiheuttamalle huimaukselle. Sinulla ei ole todettu sellaista sairaustilaa, joka heikentäisi toimintakykyäsi työeläkkeeseen oikeuttavasti. Arviomme mukaan sinulla on riittävästi työkykyä TYÖHÖSI tai ansiotulojen hankkimiseen muissa työtehtävissä."

Kelan perustelut:
"Hakemusasiakirjojen perusteella arvioimme, että työkykyysi vaikuttavat pitkäaikainen väsymysoireyhtymä ja monikemikaaliyliherkkyys, joiden oireita ja KOETTUA työkyvyttömyyttä selittävää sairautta, vikaa tai vammaa ei ole voitu asianmukaisesti todeta ja diagnosoida siten, että oirekuvasi on löydetyllä sairaudella loogisesti selitettävissä. Kansaneläkelain mukaista työkyvyttömyyttä ei pystytä toteamaan."


Blogin ensimmäisellä sivulla on linkit infoteksteihin sairauksistani; ME ja MCS. Sieltä löytyvät myös diagnostiset kriteerit, joilla ammattitaitoinen lääkäri osaa diagnosoida sairaudet.

Joten jos koet, että asioissa on parantamisen varaa, osallistu ja auta meitä ja käy allekirjoittamassa kansalaisaloite! Tästä suora linkki aloitteeseen


 

2018, kun sain oikeat diagnoosini Helsingin infektiolääkäriltä, hän sanoi minulle samalla, että minulla on kolme vaihtoehtoa loppuelämälleni; 

1. Voin jatkaa silloista kuntoutustuella oloani väärällä diagnoosilla. Olin silloin masennusdiagnoosilla, minkä tämä lääkäri aivan oikein näki vääräksi.

2. Voin jatkaa oikeilla diagnooseillani ja tippua työttömäksi työnhakijaksi, koska lääkäri tiesi, että ME:llä ja MCS:llä en tulisi Suomessa eläkettä saamaan.

3. Tai, jos minulla on jokin taito ennestään, voin yrittää tehdä siitä itselleni uuden elinkeinon parhaani mukaan ja voinnin sallimissa rajoissa.


Silloin pyörätuolissa kivuliaana istuessani mietin, että mikähän ihmeen taito minulla voisi olla, jota voisin ruveta toteuttamaan; laulajaksiko rupeaisin😅 Silloin en voinut kuvitellakaan, että jonain päivänä vielä pystyisin kutoa(neuloa) ja voisin tehdä rakkainta harrastustani vielä uudestaan. 

Tänäaamuna tuli mukava viesti; sydäntälämmittävä. Kaikesta huolimatta, kaiken jälkeen, olen sittenkin oikealla tiellä ja saan vielä toteuttaa itseäni. Kotoa käsin, nojatuolistani käsin, pikkuhiljaa voinnin mukaan❤️


                                  


                                      

Kommentit

 1. Tarinasi on esimerkki siitä, miten pieni ihminen jää byrokratian rattaisiin.
  Sukat ovat kuitenkin upeat ja lähetänkin lämpimät onnittelut menestyksestä kisassa. Peukut pystyyn lopulliseen valintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia:) Joo byrokratian rattaisiin todellakin välillä tuntuu, että sitä täysin jumittuu.

   Poista
 2. Oi kun on kauniit sukat, voi kun tuollaiset saisi ostaa. Aivan ihanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja toivottavasti näitä joskus saisi myydäkin:)

   Poista
 3. Oi, miten mahtavaa että olet kilpailussa noin korkealla! Ja hienot on sukat! Pidän peukkuja voitosta! Tuomaritko valitsevat voittajan vai saako yleisö äänestää jossain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossakin luki, että raati julkistetaan syyskuussa, siis tämä, joka valitsee sukat, mutta en kyllä ole missään mitään raatia huomannut. Mutta tästä tajuaisin, että raati valitsee eikä voi mitenkään äänestää.

   Poista
 4. Kovin epätäydellisessä maailmassa terve järki jää ikävän usein altavastaajaksi. Mahtavaa, että sukkasi ovat pärjänneet noin hyvin - aivan syystäkin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sadonkorjuusukkien ilmainen ohje

Mustavalkoiset Unikkosukat

Marimekon Unikkosukat