Kasa vaaleanpunaista lankaa ja vaaleanpunainen neuletakki





Oli aivan pakko ostaa tätä Polly-lankaa, kun poika ilmoitti kaupassa ollessaan, että on tarjouksessa ja 50 senttiä kerä! Meillä perhe on jo oppinut, että äidille ilmoitetaan edullisista langoista, kun liikutaan kylillä ja aikuinen poikani osaa sen parhaiten:)

Ei mitään käsitystä polyesterilangasta, onko siitä mihinkään ja miten se käyttäytyy, mutta sukkaan se ei taida sopia. Onkohan jollakin kokemusta tästä langasta?

Ainut kurja puoli tässä nyt on, että lanka haisee aika pahasti ja kun minulla tämä monikemikaaliyliherkkyys, oireita tulee. Ilmeisesti imaissut tuoksut kaupasta itseensä ja pystyn kutoa  vain ulkona keinussani. Silti alkaa kirvely nenän limakalvoilla, kieli turtuu, huulet kihelmöivät ja korvat kipeytyvät. Minulla on kuitenkin lankapussi ulkona koko ajan tuulettumassa, jos vaikka tuoksu irtoaisi niistä näin. Mutta seuraillaan tilannetta...ainahan sitä voi maski naamallakin kutoa.

Ajattelin kokeilla pitkän neuletakin kutomista itselleni, kun edellinen villatakki ei oikein ollut mieleinen. On kuitenkin todella pehmeää lankaa eikä mitenkään kutiavaltakaan tunnu. Koitan nyt välttää edelliset virheet ja tehdä enemmän ajatuksen kanssa.

4 1/2 pyöröpuikoilla ja alkuun silmukoita 196 ja helmineuletta sekä alareunaan että sivukappaleiden reunoihin. Ja helmineuletta ehkä myös sitten takakappaleen reunaan. Raglanhihoista nyt luovun, kun edellisessä ei tullut sellaisesta kokeilusta hyvä....ihan suoraa neuletta vaan ja hihatkin ilman mitään pyöriöitä. Ehkä teen ilman napinläviä...se olisi varmaan hyvä päättää jo näin alkuvaiheessa;)



                            


Päivitän tätä tekstiä sitä mukaa kun neuletakki edistyy. Ensimmäinen ongelma voi tulla jo aika äkkiä vastaan, jos osoittautuukin että koko on liian pieni. Kerron kyllä senkin...


                          


Nyt olen kutonut reilut 20 cm ja aika tarkkaan yhdellä kerällä näillä silmukkamäärillä tulee 10cm. Ajattelisin, että helmaosaan kulutan kuusi kerää niin tulee sopiva pituus.
Minä olen vain onnistunut kutomaan todella tiukkaa jälkeä nyt, kuten yleensäkin. Laskeskelin, että 22 silmukkaa on 10 cm:llä ja 4,5 puikoilla ja vyötteessä lukee 4 puikot ja 20 silmukkaa 10 sentillä. Eli tiukkaa tulee ja näillä näkymin liian pientä minulle. 
Joten nyt täytyy tehdä löysempää ja sehän onnistuu helposti, kun ei purista niin lankaa vasemmalla kädellä, jolla kuljetetaan lankaa. Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa isommat puikot, mutta pelkään että käsiala kärsii siitä. Tehdään kuitenkin sellainen toimenpide seuraavaksi, jos edelleen tulee liian tiukkaa...
Lanka itsessään ihan mukavantuntuista ja tällä hetkellä vasta yksi solmukohta tullut vastaan. Yhdessä kohtaa lanka kuitenkin harmittavasti kapeni ja se näkyy tuossa helmassa kyllä. Toivotaan, että jää ainoaksi virheeksi langanlaadussa.


                            *                       *                       *                  *             *

No niinhän siinä kävi, että purkuun meni tämä tuotos monien kokeilujen kautta ja uusi on työn alla. Vaihdoin välillä puikon kokoakin ja jälki oli hirveää, joten ajattelin heittää koko kudelman unholaan huoneen varjoisimpaan nurkkaan, mutta vähän ajan kuluttua päätin kuitenkin jatkaa...

Nyt on asetelma tämä:  

  240s, 4 1/2 puikot ja näin sain noin 20cm lisää leveyttä. Edellinen olisi ollut ihan hyvä S tai M-kokoiselle, mutta ei minulle. Laitanpa kuvaa, kun olen saanut alaosan valmiiksi...




Nyt ollaan tässä vaiheessa kuten kuvista näkyy. Hieman pidemmäksi kuvittelin neuletakin, mutta siinä kävi niin kuin yleensä minulle, että turrun tuohon yksitoikkoisuuteen ja vakuutan itselleni että on jo tarpeeksi pitkä:) Kokonaispituus on noin 70cm.
Laitoin sitten napinreiätkin varmuuden vuoksi. Niitä tuli kaikkiaan viisi noin kymmenen sentin välein ja nappeja löytyy sopivia tietysti vain neljä. Ainahan alimman voi jättää ilman nappia...eikös vaan? 
Nyt vain pitää miettiä kummat haluan...punaiset pirteät vai puiset tyylikkäämmät.

                                   #                              #                                 #


Nyt on neuletakki nappeja vaille valmis. Yhden napin jaksoin kuvausta varten laittaa ja loput sitten myöhemmin.
Lankaa meni noin 15 kerää (à 50 senttiä), joten kokonaishinnaksi noin 7,50 euroa! Ei silleen ollut stressiä vaikka ei olisi onnistunutkaan. Nyt on ainakin minulle sopiva koko ja hihat sopivan pitkätkin. Halusin pitkät, jotta voin tarvittaessa suojata särkeviä käsivarsia, ranteita ja kämmeniä...saan siis vedettyä hihat ihan kämmenien päälle.
Ehkä tällä takilla saan istuttua ulkona keinussani vielä pitkälle syksyyn ja kudottua sukkia:)





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sadonkorjuusukkien ilmainen ohje

Mustavalkoiset Unikkosukat

Varpu-sukat eri väriyhdistelmillä