Sukankudonnassa opittua; Lankadominanssi
Syyskuussa 2018 kävin yksityisellä neurologilla ja sain lääkityksen koko kroppaan levinneeseen Levottomat jalat-oireyhtymään. Silloin helpotti monen vuoden piina hermosärkyjen ja kipujen parissa, ne muuttuivat siedettäviksi.
Ja mikä parasta, pääsin käsikivuista eroon ja pystyin taas aloittamaan pikkuhiljaa kutomisen. Muistan, että joulukuussa 2018 ystäväni sai ensimmäiset perusvillasukat joululahjaksi....
Aikaisemmin kudoin tosiaan isompia töitä; puseroita ja neuletakkeja, ja villasukkien teko oli ihan alkukantimissa. Joten kaikki, mitä siitä olen oppinut, olen oppinut tuon vuoden 2018 syyskuun jälkeen.
Ajattelin hieman kirjoitella ylös, mitä olen oppinut, ja miten minä olen kenties soveltanut oppimaani. Ensimmäiseksi on vuorossa lankadominanssi; tekniikka, jonka opittuani, en edes muista miten olen aikaisemmin kutonut ja selvinnyt kirjoneuleista...
Lankadominanssi kirjoneuleessa tarkoittaa sitä, että kahdesta langasta toinen dominoi eli tulee hallitsevammin näkyville neulepinnassa.
Harmaassa sukassa lankadominanssi näkyy erityisen hyvin nilkan kohdalla, jossa valkoinen on dominoiva väri ja nousee niin kuin harmaata enemmän pinnalle ja toisessa sukassa dominoiva väri on myös valkoinen ja sydän pitäisi näin ollen erottua erityisen hyvin taustan sinistä vasten.
Näissä kuvissa näkyy miten langat menevät sormissa, kun dominoivana on valkoinen väri. Minulle helpointa on, että dominoiva lanka(valkoinen) menee etusormen yli ja pohjaväri(pellava) taaimmaisen keskisormen yli. Ja vasemman käden pikkurilli on kovilla, kun se säätelee molempien lankojen tiukkuutta tai löysyyttä.
Vähän nurinkurisesti dominoiva lanka haetaan alakautta ja pohjaväri yläkautta, mutta yllättävää kyllä, se toimii:)
Alkuun, kun tätä tekniikkaa opettelee, voi tuntua, että tästä ei kertakaikkiaan tule mitään. Olo on niin kuin ala-asteella, kun siitä patalapusta ei vaan tullut neliötä sitten millään. Mutta muutaman kerran jälkeen se alkaa sujumaan ja nykyään on jo aika orpo olo, jos ei olekaan kahta lankaa käsissä samaan aikaan:)
Minä en onnistunut tuohon että langat menee eri sormien yli :D Meni hermo yrittämiseen. Ja siihen, että langat roikkuivat milloin mihinkin suuntaan ja kiertyivät ja tekivät vaikka mitä. No, hommasin sitten langanohjaimen etusormeeni kirjoneuleita varten. Jess. Heh, välillä menee siihenkin hermo, mutta on se silti soiva peli. Pari euroa maksaa semmoinen sininen muovihökötys, joka ensin tuntui kiristävän sormesta verenkierron poikki, mutta pienen venyttelyn jälkeen alkoi istua ihan hyvin. Ja tuntuu, että siitä läpi vedettynä langat juoksee tasaisemmin ja sitten ne voi laittaa molemmat kulkemaan samojen sormien läpi. Toimii minulla!
VastaaPoistaJa lankadominanssi, joo! Aina olen kirjoneuleet neulonut miten sattuu, tuota ei ollut kukaan minulle opettanut. Näin sanan jossain varmaan viime keväänä tai edellisenä syksynä, en muista. Mutta nyt on testattu ja en siitä enää luovu. Tulee kauniimpaa jälkeä ja ne langatkaan ei sitten enää kierry samalla tavalla, kun pitää huolta lankadominanssista.
Olenkin kuullut tuosta langanohjaimesta, en kylläkään nähnyt. Alkuun olisin kyllä varmaan myös tarvinnut sitä, nyt olen löytänyt tämän oman tyylini ja sen kanssa onnistuu. Silti edelleen, kun lankoja pitää kiertää toistensa ympäri kun tulee pitkiä hyppäyksiä, ne langat vaan menee solmuun ja kiertyvät toistensa ympäri ja hermo menee...:)
PoistaJoskus voisin tulla oppitytöksi kun neulot näitä kirjoneuleita. Tuo sopivan kireä/löysä langan juoksu on NIIN vaikea että oon keskittynyt vaan pitsikuvioihin🤪
VastaaPoistaJoo ei muuta kuin tänne vaan, en tosin tiedä mitä osaan neuvoa:) Sen tässä opin kirjoneuleita kutoessa, että siitä omasta käsialasta ei saa tinkiä. Pitää olla niin kuin tunne, että itse vie lankaa eikä lanka naista. Eli jos käsiala on tiukka, sen pitää olla tiukka myös kirjoneuletta kudottaessa ja samoin toisinpäin jos käsiala on löysä. Ne korjaamiset kirjoneuleen kinnatessa tehdään sitten toisilla konsteilla, kuten langanjuoksujen löysyttäminen nurjalla, puikkokoon suurentaminen tai silmukoiden lisääminen.
Poista