Sukankudonnassa opittua; Valepalmikko




Taasen yksi tekniikka, minkä opin vasta sukankudonnan yhteydessä. Valepalmikot, joita tehdessä ei tarvita apupuikkoa ollenkaan; palmikko onnistuu ilman sitä.

Neuleita ja villatakkeja kutoessa ei valepalmikot tulleet ollenkaan vastaan, vaikka palmikoita puseroihin teinkin paljon. Kaikkea jännää on saanut oppia tässä parin vuoden aikana.

Minä olen tehnyt kahdenlaista valepalmikkoa; kolmella ja kahdella silmukalla tehtävää.
Seuraavassa muutamia kuvia näistä palmikoista.



      



Tässä on tehty kolmella silmukalla ja yksi nurja silmukka palmikon välissä. Nurjia silmukoitahan voi laittaa väliin niin monta kuin haluaa, mutta minä laitan aina vain yhden. 
Kolme silmukkaa siirretään oikealle puikolle ja ensimmäinen silmukka vedetään kahden silmukan yli. Nämä kaksi siirretään sitten takaisin vasemmalle ja kudotaan niin, että silmukoiden väliin tehdään langankierto, jotta puikolla on taas kolme silmukkaa. Tästä syntyy tuo reikä palmikon välissä, mutta jos sitä ei halua, voi lisäyksen tehdä ihan silmukoiden välisen langan nostamallakin. 
Tätä valepalmikkoa on viime aikoina tullut paljon käytettyä sukkien varrensuussa. 






Tässä olen ensimmäistä kertaa kokeillut tehdä sukanvarteen ja nilkkaan valepalmikkoa kahdella silmukalla. Siinä vedetään lanka ensin toisen silmukan takareunan kautta läpi, sitten ensimmäinen silmukka kudotaan normaalisti ja vasta sitten molemmat vapautetaan puikolta. Syntyy tällainen kiva kierre.
Vähän vaihtelua välillä tällaistakin tehdä...






Mutta silti, jotenkin nämä valepalmikot eivät kuitenkaan mielestäni korvaa ihan oikeaa apupuikon avulla tehtävää palmikkoa. Onhan se oikean palmikon kuohkeus ja pulleus ja taiteellisuus ihan eri luokkaa, mutta valepalmikko ajaa silti asiansa aina välillä.




 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sadonkorjuusukkien ilmainen ohje

Mustavalkoiset Unikkosukat

Varpu-sukat eri väriyhdistelmillä